logo

Omejitev presežnih tržnih prihodkov pri proizvodnji električne energije je (deloma) neustavna

V decembru 2022 je bil sprejet Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE) ki je določenim proizvajalcem in trgovcem z električno energijo omejil presežek tržnih prihodkov na 180,00 EUR na MWh. V aprilu 2023 pa je bila sprejeta novela navedenega zakona, ki je razširil krog zavezancev ter presežne tržne prihodke omejil na 160,00 EUR na MWh. Z navedenim ni samo po sebi nič narobe. Ne nazadnje so bili navedeni ukrepi sprejeti na podlagi Uredbe sveta (EU) 2022/1854, z dne 6. 10. 20222, ki je tržne prihodke omejila na 180,00 EUR na MWh. Problematična oz. neustavna pa je po našem mnenju retroaktivna veljava ZNPOVCE in njegove spremembe iz aprila 2023.

Preberi več

Poplave 2023: Vse o interventnih ukrepih po noveli Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Avgust 2023 bo za vedno zaznamoval mnoge prebivalce zaradi neprizanesljivih sil narave, ki so se razbesnele v obliki razsežnih poplav. Naravne nesreče, kakršne smo priča v tem mesecu, so ne samo opomin o ranljivosti našega okolja, temveč tudi o globoki solidarnosti in povezanosti ljudi v težkih trenutkih. Prav zato smo pripravili ta članek z upanjem, da bo služil kot dragocen vir informacij in podpore vsem, ki jih je poplava prizadela. Naša skupna odgovornost je, da si med seboj pomagamo in gradimo močnejše, odpornejše skupnosti za prihodnost.

Preberi več

ESG: Ključno načelo za trajnostno poslovanje in družbeno odgovornost, ki postaja vse pomembnejše

V zadnjem času je trajnostno poslovanje postalo ključno za podjetja in vlagatelje po vsem svetu. Koncept ESG (Environmental, Social and Governance) je pridobil izjemno pomembnost. V tem članku bomo na kratko raziskali ESG, njegove vidike in vpliv na podjetja in družbo.

Preberi več

Ostanite na tekočem z novicami iz sveta prava

    Prijavljeni ste na novice.

    Nazaj na vrh