logo
10. marca 2023

Razvijanje trajnostnih in odgovornih sistemov v občinah: Sodelovanje z ESG podjetji in proizvajalčeva razširjena odgovornost

Odvetnik Andrej Brezavšček je nedavno predaval na dogodku ZLATI KAMEN, namenjenem razvoju občin. V svoji predstavitvi je izpostavil pomembnost zelenega prehoda ter sodelovanja občin z ESG podjetji.

Andrej je opozoril na sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, ki postavlja proizvajalce v položaj, da morajo prevzeti odgovornost za svoje proizvode od začetka proizvodnje do konca življenjske dobe proizvoda. Hkrati je predlagal, da občine sodelujejo s podjetji, ki so zavezana nefinančnemu poročanju o okoljski, družbeni in upravljavski odgovornosti (ESG), kar bo spodbudilo proizvajalce k trajnostnemu ravnanju z viri in k manjši količini odpadkov, ki končajo v okolju.

Andrej je izpostavil tudi Uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje (SUP), ki ima za cilj zmanjšati uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Občine lahko s svojim delovanjem vplivajo na zmanjšanje količine odpadkov v okolju.

Sodelovanje z velikimi podjetji, ki so zavezana nefinančnemu poročanju, je ključno za učinkovit zeleni prehod v občinah.

Andrej ima bogate izkušnje na področju okoljske zakonodaje, zaradi česar je bil povabljen, da se kot predavatelj udeleži dogodka ZLATI KAMEN.

Nazaj na novice

Avtor članka

Razvijanje trajnostnih in odgovornih sistemov v občinah: Sodelovanje z ESG podjetji in proizvajalčeva razširjena odgovornost

Nazaj na vrh